Ai taiat tija orhideei tale? Cat de des o uzi? Iata cum se ingrijeste corect o orhidee!

By

Frecventa udarii orhideelor cat si taierea tijelor acestora sunt doua dintre problemele larg dezbatute de catre iubitorii acestor frumoase flori.

Problema udarii excesiva a florilor este des intalnita. Din cauza ca multi sunt mult prea grijulii cu florile lor si le este frica ca acestea se vor usca, ajung sa le ude mult prea des ducand la putrezirea radacinilor acestora.

Orhideele nu au nevoie de foarte multa apa, si, cel mai important, radacinile lor au nevoie  de oxigen. Atunci cand substatul nu este unul adecvat, ori radacinile sunt scufundate in apa, acestea nu mai pot respira, fapt ce duce la uscarea lor.

Atunci cand au fost udate prea des, orhideele ne ofera un semnal de alarma! Frunzele incep sa se opreasca din dezvoltare, iar cele de la baza incep a se ingalbeni. Evitati a va uda orhideele mai mult de a data pe saptamana. Modul in care se uda planta este unul foarte simplu: scufundati ghiveciul in apa, lasati-o cca. 1 ora sa isi absoarba apa necesara, apoi indepartati apa din farfurioara!

Cand vine vorba despre taierea tijelor, parerile sunt impartite!

Daca nu taiati tijele, aveti mari sanse ca orhideea dumneavoastra sa faca pui, pe tija crescand frunze iar mai apoi radacini. Cand acestea se dezvolta, mica orhidee poate fi replantata. Dezavantajul este unul estetic; in cazul in care nu apare un pui sau o noua tija, planta pare neingrijita!

Tijele se pot elimina complet dupa inflorire, ceea ce va canaliza energia plantei catre dezvoltarea radacinilor. In acest fel veti avea o planta viguroasa, iar sansele pentru o noua inflorire cresc foarte mult. Dezavantajul major este ca va trebui sa asteptati destul de mult pana la inflorire, de la cateva luni pana la un an!

Tijele de Orhidee se taie partial, la 2 noduri de la baza spre varf, pastrand 2 noduri. Sansele ca unul dintre acestea sa formeze o noua tija florala sunt destul de mari. Pentru o noua inflorire va trebui sa asteptati in jur de doua- trei luni. Dezavantajele acestei taieri sunt doua: in primul rand e posibil ca tija noua sa nu se formeze din noduri, iar in cazul in care se formeaza va fi mai putin viguroasa, iar florile mai putine si mai mici.

Puteti elimina numai varful tijei de pe care s-au uscat florile de orhidee, deasupra unui nod. Indepartand doar o mica parte din tija pastrati mai multe noduri si, implicit, mai multe sanse ca din acestea sa creasca o noua tija. Dezavantajele acestei taieri sunt ca si in cazul anterior: in primul rand e posibil ca tija noua sa nu se formeze din noduri, iar in cazul in care se formeaza va fi mai putin viguroasa, iar florile mai putine si mai mici.

loading...
Loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News