10 lucruri interesante care diferentiaza Japonia de restul lumii

By

Japonia este cunoscuta ca una dintre cele mai dezvotate tari din lume. De asemenea spiritul joponez este recunoscut ca unul extrem de civic iar in cele ce urmeaza vom da cateva exemple despre anumite lucruri ce ne-au atras atentia, care evidentiaza cultura lor si care ar putea fi exemple de urmat pentru intreaga lume.

Spre exemplu, daca vorbim de sistemul de invatamant din Japonia, sunt de remarcat urmatoarele:

1.Pana la varsta de 10 ani, elevii din Japonia nu dau teste sau examene. japonezii considera ca in primii ani cunostintele nu sunt asa importante si accent se pune mai mult pe altceva si anume : sa invete sa se comporte in societate, sa invete sa relationeze si sa se ajute cu ceilalti, sa invete sa respecte mediul inconjurator si animalele, sa pretuiasca viata.

2.Nu exista personal de curatenie in scoli. Curatenia este facuta de elevi printr-un sistem de rotatie, astfel elevii invata cat de important este sa tina curat la locul unde isi petrec ziua si invata sa fie responsabili inca de mici.

3.Mesele de pranz sunt luate impreuna cu profesorii si colegii in salile de clasa! Meniul este atent ales de nutritionistii scolii astfel incat meniul sa fie unul echilibrat si sanatos, iar mesele se servesc impreuna, acest lucru incurajand comunicarea si socializarea.

Alte lucruri interesante despre cultura japoneza:

4. De curand in Japonia a avut loc o greva a sistemului de transport public. Interesant este ca cei care au facut greva au ales un mod inedit de protesc cu care noi nu suntem obisnuiti. Ei au ales sa protesteze dar sa nu afecteze deloc populatia care nu are nicio vina pentru problemele lor si astfel au decis ca protestul sa nu afecteze deloc numarul de masini care efectueaza transport in comun, programul desfasurandu-se normal, singurul lucru pe care l-au facut a fost sa nu perceapa taxa de bilet! Astfel populatia nu a fost afectata ci doar regia de transport in comun, neavand incasari pe perioada protestului. Genial, nu?!

5. Japonia are un deosebit respect si poarta o grija enorma pentru persoanele cu dezabilitati. Spre exemplu cutiile de suc obligatoriu sunt inscriptionate  si pentru persoanele nevazatoare cu numele bauturii, si data de expirare.

6. Japonezii sunt un popor extrem de curat. Dupa fiecare festival, meci de fotbal sau orice desfasurare publica, oamenii raman sa faca curatenie. Este celebra poza cu Japonezii care dupa meciurile de la un Campionat Mondial de fotbal desfasurat in America, au ramas la finalul meciului sa faca curatenie in sectorul in care au stat!

7. La fiecare baie publica din Japonia exista un scaun de copil ca in timpul folosirii de catre adult, copilul sa nu stea pe jos!

8. Sunt foarte corecti! Genul acesta de biletel si bani lasati langa sunt extrem de intalnite. In imagine cineva a lasat un biletel si o suma de bani pentru ca din greseala a lovit si stricat claxonul unei biciclete lasata de proprietar. Cel care a lovit accidental claxonul bicicletei a lasat un biletel in care isi cere scuze si o suma de bani epntru reparatia acestuia.

9. Trenurile din Japonia sunt recunoscute ca fiind cele mai line si de asemenea ca fiind fara intarzieri. Este renumit cazul cand ministrul de transport al Japoniei si-a dat demisia pentru ca intr-un an trenurile au inregistrat intarzieri cumulate de numai 2 minute !!! Iar o companie si-a cerut public scuze ca un tren a plecat cu 20 de secunde mai repede decat ora stabilita!

Loading...

Metroul este extrem de utilizat in Japonia. Fiind extrem de aglomerat, oamenii au un respect deosebit pentru ordine la coborare si urcare. Poza este mai mult decat edificatoare!

10. In Japonia nu se fura! Spre exemplu la intrarea in cladiri in afara cladirilor sunt suporturi pentru umbrele unde toata lumea isi lasa umbrela in caz ca ploua, ca sa nu intre cu umbrela uda in cladire! Binenteles la final de program o gaseste tot acolo !!

Iata un video cu mai multe imagini din minunata Japonie!

 

 

loading...
Loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News