Multi ii poarta numele, dar nu o cinstesc cum se cuvine pe Sfanta Mare Mucenica Irina! Este sarbatorita an de an pe data de 5 mai! Multi nu stiu despre ea ca…

By

5 mai 2018 – Calendarul ortodox o pomeneste pe 5 mai pe Sfanta Mare Mucenita Irina.

Seminificatia numelui sau este „Pace”. Se spune ca i-a aparut in vis ingerul lui Dumnezeu si i-a spus: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi asa, ci Irina („pace”), si vei fi multora scapare si adapostire si prin tine se vor mantui multe suflete, iar numele tau va fi mare in toata lumea”.

Sfanta mucenita Irina s-a nascut pagana. Cand a implinit 6 ani, tatal ei a zidit un turn cu multe camere pentru ea. A fost inchisa aici, impreuna cu 13 fecioare, o invatatoare pe nume Caris si cu un batran intelept, pe nume Apelian. Sfanta Irina a fost singura fiica a lui Liciniu, rege in Maghedon. Sfanta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian si a decis sa se boteze. Trecerea sa la crestinism l-a infuriat pe tatal ei, motiv pentru care a dorit sa o supuna la diferite torturi. Dar prin darul primit de la Dumnezeu, aceasta reuseste sa il converteasca si pe tatal sau la crestinism.

Si nu a fost singurul pe care l-a convins, il putem mentiona si pe Regele Sapor impreuna cu multi pagani care s-au lepadat de paganism si au alergat la Hristos botezandu-se in urma minunilor pe care le facea Sfanta Mucenica Irina. Aceasta a fost supusa totrturii de multe ori, dar de fiecare data a fost protejata de Dumnezeu si a scapat nevatamata.

Cand Sfanta Irina a ajuns in cetatea Mesembria a fost omorata de regele Sapur, dar a fost reinviata de Dumnezeu. Cand au vazut acest lucru, multi pagani s-au boteza si au crezut in existenta lui Hristos. Cand si-a presimtit moartea, aceasta s-a intins intr-un sicriu si i-a poruncit lui Apelain sa il inchida. Dupa patru zile a fost deschis sicriul, dar trupul Irinei nu mai era acolo.

Sfanta Mare Mucenita Irina este chemata mai ales de cei care isi doresc o casatorie grabnica șsi fericita. In Grecia, ea este si sfanta ocrotitoare a politistilor.

loading...
Loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News