In revista European Journal of Preventive Cardiology s-a publicat un studiu care arata ca oamenii din ziua de azi sunt cu sanatatea la pamant, iar bunicii nostrii abia daca se plangeau ca ii doare ceva. Organismul nostru este cu cel putin 15 ani mai mare decat al lor, la aceeasi varsta. Si acum ne intrebam de ce erau mai sanatosi decat noi? Simplu: Alimentatia este baza!
Pentru noi este greu sa intelegem aceste diferente alimentare, mai ales ca acum exista o gama variata de produse care ne bucura papilele gustative.
Acest subiect a fost dezbatut cel mai bine intr-o lucrare aparuta in 1985, intitulata „Igiena ţeranului român”, scrisa de dr. Gheorghe Crăiniceanu care s-a axat mai mult pe alimentatia in diferite regiuni ale tarii si in diferite timpuri ale anului.
Pentru oamenii moderni, din ziua de azi, abia daca exista masa fara carne, cola si seri fara cipsuri si ciocolata. Majoritatea plangandu-se de dureri abdominale. Dar acum sa ne intoarcem in timp si nu in timpul bunicilor nostrii ci al stramosilor.
La vremea aceea situatia oamenilor nu era tocmai buna, iar un deceniu mai tarziu a izbucnit miscarea taraneasca de la inceputul secolului XX, culminand cu rascoala din 1907. In acel timp cel mai consumat aliment era mamaliga, de cele mai multe ori nu se manca doar o singura data pe zi ci de trei ori.
Painea se consuma mai rar deoarece era mai greu de facut, iar painea de grau era o specialitate, pastrata pentru sarbatori. Taranii obisnuiau sa manance: stir, podbal, frunze de sfecla, hrisca, mei, ulei de canepa.
Desi crestea animale, consumau putina carne si o pastrau pentru a o vinde, iar cu banii obtinuti cumparau lucruri pe care nu le puteau produce singuri in gospodarie.
Dr. Crainicea spunea: “Femeia mănâncă pâine cu ceapă, dar îşi face rochie ca la oraş şi muncește pentru facerea ei o vară”. Desi erau gospodari, taranii se hraneau prost, mancau zilnic mamaliga cu cateva legume, iar carnea, branza si ouale le vindeau in targ.