Slujbe disponibile sunt, dar „tinerii nu vor sa munceasca”. Angajatorii duc lipsa de forta de munca. Cele mai multe locuri libere sunt in administratia publica, dar si in mediul privat. In momentul de fata exista mai multe locuri libere decat la inceputul anului.
In topul judetelor cu cele mai multe locuri libere sunt Cluj si Bihor. Acesta este si exemplul unei firme din Oradea, cu capital belgian, a plecat de la 300 de angajati in urma cu zece ani, iar in prezent are aproximativ 1.000. Lucreaza cu peste 300 de camioane si 250 de remorci, iar acum isi doresc sa angajeze soferi profesionisti. Dar nu gasesc forta de munca pentru a se putea dezvolta.
Alexandru Borza este manager de flota la firma de transport si dezvaluie planurile pe care le are societatea pentru acest an: „Compania noastra se dezvolta, anual, undeva la un 15-20% de camioane. Asta inseamna, undeva, la un plus de 30-40 de conducatori auto. Targetul pentru anul acesta este, undeva, la 600 de soferi profesionisti.”
La nivelul intregului judet Bihor exista peste 1.500 de locuri , dar nu vine nimeni cu dorinta de a lucra.
In judetul Cluj, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, sunt aproximativ 1.200 de locuri libere, iar anagajatii tineri nu sunt seriosi. Proprietarul unui pub din Cluj relateaza faptul ca noii angajati nici macar nu il anunta cand pleaca, doar nu se mai prezinta la munca.
Un angajat al unei firme de constructie sustine ceea ce scoate in evidenta proprietarul pub-ului: „Eu lucrez de 44 de ani in constructii, dulgher de meserie. Tinerii care vin aici nu prea au chef de lucru, nu stiu ce ii cu ei, nu se tin, stau o luna si pleaca, e greu pe santier.”
Aceasta situatie este intalnita in majoritatea judetelor tarii.