Acest tânăr are 17 ani și a inventat grădina care se îngrijește singură: „Poate fi supravegheată cu ajutorul internetului” Iată cum arată grădina adolescentului

By

Ionel Chereja are 17 ani și este din Bistrița- Năsăud. Împreună cu un coleg, Ionel a reușit să pună la punct o grădină inteligentă, care poate fi monitorizată şi controlată de pe Internet, cu ajutorul unui soft. Aceasta se udă singură, iar instalaţia de care are nevoie e alimentată, cu ajutorul unor mici panouri solare.

Pasiunea lui Ionel este veche, încă de mic fiind atras de construcția diverselor obiecte mecanice. Adolescentul este elev la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, la matematică-informatică, şi frecventează cercul de electronică de la Palatul Copiilor din Bistriţa, încă de când era în clasa a IX.

„Eram în clasa a VII-a când am început să construiesc. Am început cu nişte jucării, acasă, iar după ce am venit în oraş, la liceu am început să merg la Palatul Copiilor. Deja am doi ani de când merg la cercul de electronică. Odată ajuns aici am avut mai multe resurse, componente, idei. Informatica e o mare parte din tot ceea ce facem. În foarte mare parte ajută informatica”, explică Ionel.

Primul lucru mai complex pe care l-a construit a fost un braţ robotic, pe care plănuia să îl controleze, de la distanţă, cu ajutorul telefonului mobil, conectat la Internet.

Cel mai util şi interesant proiect pus la punct de către Ionel, ajutat de Vasile Sover, este însă o grădină inteligentă. Ideea a aparţinut chiar profesorului de la Palatului Copiilor, Dorel Nicoară.

„E o grădină care se susţine singură şi nu are nevoie de intervenţia omului, în mare măsură. Nu are nevoie să fie îngrijită. Aceasta este compusă dintr-un motor, o placă de dezvoltare şi doi senzori. Analizam umiditatea în sol şi în aer şi temperatura şi pe baza acestor trei analize, ştiam când trebuie irigat solul”, explică liceeanul.

Grădina inteligentă este practic o machetă de 50 de centimetri pe 50 de centimetri, care însă poate fi reprodusă la scară mare, dar şi la scară mică. Aceasta are mai multe furtunuri, cu găuri în ele, prin care se realizează irigarea.

„Aşa am reuşit să eliminăm intervenţia omului, pentru că terenul este irigat automat. Poate fi supravegheată din altă parte, cu ajutorul Internetului. Putem vedea cu un soft când s-a irigat ultima dată, umiditatea în timp real şi în sol şi în aer şi lucrăm să contruim un grafic care să analizeze pe o perioadă mai mare de timp şi să facă predicţii”, mai spune Ionel.

„Cu acest proiect am fost la Ploieşti, la un concurs şi am luat premiul I. În juriu era un domn din Ministerul Agriculturii, care a fost plăcut impresionat de proiect”, mai spune Ionel.

sursa: adevarul.ro

loading...
Loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News