Este cunoscut faptul ca in perioada postului, carnea este un aliment interzis. Cum din acesta luam un aport mare de proteine, este bine sa inlocuim cu produse care pot sa ne asigure aceeasi cantitate de proteine, atat de necesara organismului uman.
Probabil ai auzit frecvent ca proteinele vegetale nu au aceleasi principii nutritive precum cele de origine animala, ins animic mai fals. Singura „regula” este sa combini ma multe surse vegetale pentru a asigura toti aminoacizii esentiali de care are organismul atat de mare nevoie.
Pentru a nu risca pe durata postului carenta de substante nutritive, aceste surse de proteine sunt la indemana oricui:
- Produsele de soia: este cea mai cunoscuta varianta de inlocuire a carnii. Ca si optiuni ai: branza si laptele de soie, chiftelute de soia, snitele de soie, branza tofu. Pentru mai multa siguranta, trebuie sa te asiguri ca alegi produsele bio.
- Leguminoasele: Si aici includem: lintea rosie, mazarea, fasolea uscata, bobul, nautul, sunt alimentele care vor da o savoare excelenta mancarurilor. Aproximativ 10% dintr-o portie de leguminoase este reprezentata de proteine. Trebuie luat in calcul faptul ca sunt alimente greu de digerat care pot provoca balonari si flatulenta. Nu sunt recomandate daca ai bila lenesa sau suferi de boli ale ficatului.
- Cerealele: orez, gris, paine, paste – aici gasesti o sursa importanta de proteine. Un exemplu foarte usor este ca in 100g de orez si 100g de naut asigura organismului acelasi numar de proteine ca 100g de carne.
- Fructele oleaginoase: desi obisnuiai sa le consumi sub forma de gustari, alunele, nucile, migdalele si caju asigura organismului proteinele necesare dezvoltarii armonioase.
- Pestele: dar si fructele de mare le poti pregati in zilele in care exista dezlegare la peste. sunt o alternativa la carnea rosie si ofera un aport important pentru organism de proteine sanatoase.