Rata anuală a inflaţiei a urcat în martie la 5%, faţă de 4,7% în februarie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, iar raportat la luna precedentă preţurile de consum s-au majorat cu 0,3%, a anunţat joi INS.
Rata medie lunară a inflaţie s-a cifrat în perioada ianuarie-martie 2018 la 0,5%, faţă de -0,1% în perioada similară a anului trecut.
Comparativ, în martie 2017, rata anuală a inflaţiei se cifra la 0,2%.
Cea mai mare creştere an la an a fost înregistrată în luna martie a acestui an de mărfurile nealimentare, cu un avans de 6,57%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 4% şi serviciile cu 2,9%. Faţă de februarie, preţurile produselor nealimentare au înregistrat un plus de 0,15%, alimentele de 0,48%, iar serviciile de 0,3%.
– Evolutia inflatiei este cea care ne-a determinat sa luam deciile pe care le-am luat pana acum.
– Inflatia a crescut din cauza ca s-a suprapus o majorare a tarifelor energiei electrice si gazelor naturale, s-a depreciat leul.
– Este greu sa iti atingi tinta cu atatea masuri fiscale din ultimii ani. Cand am spus despre masuri fiscale nu ne-am referit la ce a facut actualul guvern, ci ce s-a intamplat de-a lungul anilor. Ca sa il citez pe presedintele Iohannis, aceasta topaiala fiscala.
– Noi nu ne spalam pe maini, incercam sa explicam cu fapte ce s-a intamplat. Un rau nu vine niciodata singur. Nu a cresct doar TVA ci sa majorat si pretul petrolului.
– Au fost multe cauze pentru cresterea inflatiei. Majorarea accizei la combustibil, dupa ce a fost scazuta. Ce poti sa ii faci ca sa o contracarezi? Nici nu este bine, inseamna sa sugrumi economia.
– A fost scumpirea energiei electrice, am inteles ca trebuia sa se intample.
– A urmat criza oualor in UE, nu aveam cum sa ne batem cu ea.
– Am vazut printre colegii dumneavoastra ca multi spun ca BNR a iesit si a anuntat inflatie de 5% si toti au majorat preturile. Fals. Inseamna ca nu stiti ce inseamna indice de preturi.
– Daca aceasta putere o am, eu am spus ca la finalul anului inflatia va fi 3,5%, deci se rezolva aceasta problema. Crede cineva din piata ca eu stabilesc preturile? Nu BNR stabileste preturile, nu noi stabilim cursul euro.
– Cata vreme cursul ramane stabil, credem ca pe acest segment problemele se vor tempera.
– Energia electrica si gazele naturala au avut cresteri, nu mici, si au contribuit la cresterea inflatiei.